Kirjoittamisen vaikeus ja ihanuus – Kuvitteluperjantai-podcastin jakso 8 on ilmestynyt

Kuvitteluperjantai-podcastin kahdeksas jakso on nyt kuunneltavissa. Puhumme siinä Rauhan kanssa kirjoittamisen vaikeudesta ja toisaalta ihanuudesta. Miten meillä voikin olla valtava pakko tehdä asiaa, joka usein repii hermot riekaleiksi?

Meille proosan kirjoittajille runon ja dialogin tuottaminen ei ole helppoa. Runoon on symbolisuudessaan vaikea tarttua, ja dialogi tuntuu helposti tönköltä ja teennäiseltä. Innostumme jaksossa puhumaan teatterista ja kerromme speksin kirjoittamisen vaiheista. Jakson julkaisuhetkellä käsikirjoitus on jo valmis, ja muu speksitiimi on alkanut siirtää tekstiämme lavalle. On muuten jännittävää odottaa, mitä siellä oikein on syntymässä!

Myös mielialat vaikuttavat kirjoittamiseen. Siinä missä Rauha saa uutta tekstiä syntymään parhaiten hieman alavireisenä, Kesän julkaisukelpoisimmat tekstit syntyvät silloin, kun muu elämä on mallillaan. Pohdimme arkitodellisuuden ja tarinamaailman suhdetta. Rauha käyttää tarinamaailmaa pakopaikkana, kun taas Kesä sekoittaa todellisuudet iloisesti keskenään, poimii tarpeen mukaan parhaat tai pahimmat palat molemmista. Spekulatiiviset ja fantasiaelementit toimivat toisaalta etäännyttäjinä, toisaalta ne näyttävät tästä todellisuudesta jotakin, mihin realistinen kuvaus ei yllä.

Kerron tässä jaksossa lisäksi tapauksesta, joka sai minut melkein hautaamaan romaanikässärini syvälle pöytälaatikkoon. Onneksi sain kuitenkin tekstistä uuden otteen ja ymmärsin, että kässärilleni on sittenkin olemassa paikka ja jopa tarve.

Kuvitteluperjantai-podcastin kahdeksannen jakson pääset kuuntelemaan tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *