Lyhyt ja pitkä tarina ja juoni – kuuntele Kuvitteluperjantai-podcastin jakso 7

Kuvitteluperjantai-podcastin seitsemäs jakso on ilmestynyt. Tällä kertaa puhumme Rauhan kanssa tarinoista ja juonista. Miten pitää jännitettä ja lukijan kiinnostusta yllä, keriä tarinaa auki tarpeeksi nopeasti ja samaan aikaan tarpeeksi hitaasti?

Puhumme myös lyhyistä ja pitkistä tarinoista, novelli- ja romaanimitasta. Huomaamme, että lyhyt ja pitkä teksti ovat niin kirjoittajalle kuin lukijallekin erilaisia kokemuksia. Eroa on niin kirjoittamisessa, palautteen saamisessa kuin tekstin rakenteessakin, vaikka peruspalikat ovatkin useimmissa proosateksteissä samat. Lyhyt teksti palkitsee valmistuessaan nopeammin, mutta pitkä mahdollisesti suuremmin (tätä emme tosin kumpikaan tiedä, koska olemme saaneet julkaisukuntoon vain lyhyitä tekstejä, mutta onneksi romaanin kirjoittaminen on antoisaa pitkin matkaa, eikä vain lopussa).

Lukijalla taas voi olla tekstille hyvin erilaisia käyttötarkoituksia nopeista vilkaisuista pitkään uppoutumiseen ja kevyestä haastavaan tekstiin. Odotukset tekstille ovat myös erilaiset. Mitä enemmän saman tarinan lukemiseen käyttää aikaa, sitä enemmän odotuksia esimerkiksi loppuratkaisua kohtaan kasaantuu.

Mietimme myös tekstien aiheita ja teemoja. Lyhyesti selitettynä aiheella tarkoitetaan sitä, mistä teksti kertoo ja teema sitä, mitä aiheesta sanotaan. Kuten huomaatte, käytämme juonta, tarinaa, aihetta ja teemaa välillä iloisesti sekaisin. Yliopisto-opinnotkaan eivät poista sitä, että nämä ovat hankalia, käsistä lipsuvia käsitteitä. Silti tarvitsemme niitä, jotta voimme puhua kirjoittamisesta ja lukemisesta niin kuin puhumme.

Arvatkaa muuten, mikä oli hienointa huomata kuunnellessani tätä jaksoa? Kerron siinä romaanikäsikirjoituksesta, johon minulla on olemassa vasta tärkeimmät hahmot ja päähenkilön tunnemaailma, mutta ei juonta. Instagram-seuraajani tietävätkin jo, että tämän jakson nauhoituksen ja julkaisemisen välissä sain kokoon myös juonen. Se tipahti pimeydestä eräänä yönä, jona sitä vähiten odotin. Irralliset palikat järjestyivät ja kokonaisuus kirkastui kirjoitettavaan muotoon. Puhumme podcast-jaksossa palapelikirjoittajuudesta. Se tarkoittaa juuri tätä.

Pääset kuuntelemaan uusimman jakson tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *