Silminnäkijähavaintoja Veteen syntyneiden syntymästä

Rakastan rumia tarinoita, jotka on kerrottu kauniilla kielellä. Sellaisia, joissa on sopivassa suhteessa verta, epätoivoa, hulmuavia hiuksia ja puhdistavia juonenkäänteitä. Akseli Heikkilän Veteen syntyneet on juuri sellainen tarina.

Palataan reilun vuoden taakse, elokuuhun 2018. Lueskelin silloin oman pienryhmäni tekstejä pian alkavaa Turun yliopiston luovan kirjoittamisen mestarikurssia varten. Akselin kässärin ensimmäisellä lehdellä havahduin.

”Tässäkin on Eeva.”

Olin vasta lisännyt omaan käsikirjoitukseeni kokonaisen uuden juonilinjan, jonka yhtenä henkilönä oli siilitukkainen ja omapäinen Eeva. Ja nyt huomasin, että Akselin päähenkilönä oli siilitukkainen ja omapäinen Eeva. Mutta vaikka eevoissamme oli paljon samaa, oli myös eroa. Heissä kummassakin näkyi oman kirjoittajansa kädenjälki.

Veteen syntyneet on kertomus Eevasta, joka saapuu pohjoiseen kotikyläänsä neljän vuoden poissaolon jälkeen. Siellä kaikki on muuttunut ja sittenkin ennallaan, eikä joki anna vieläkään kalaa. Eeva haluaa kostaa kokemansa vääryydet. Terävä raakuus ja usvainen myyttisyys sekoittuvat toisiinsa niin kuin ne voivat tehdä tarinassa, jossa yhdenlaista pääosaa näyttelee pyörteilevä koski.

Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet, s. 21

Tempauduin tekstin vietäväksi heti ensilukemalla. Sama tapahtui kaikilla editointikierroksilla ja vielä sittenkin, kun sain valmiin kirjan käsiini, vaikka tunsin jo tarinan. Kävimme mestarikurssilla tämän(kin) tekstin tiimoilta monta hyvää keskustelua, ja oli hienoa seurata vierestä tarinan kehittymistä ja useita muodonmuutoksia. Tunnen suurta iloa ja ylpeyttä siitä, että sain seurata prosessia läheltä ja osallistua siihen.

Tämä tarina on upea, raastava ja pakahduttava. Lukekaa se.

Entä miten omalle Eevalleni kävi? Hän oli niin pitelemätön, että karkasi koko kässäristä. Hänellä on nyt kokonaan oma teksti.

***

Viime hetken vinkki: Akseli Heikkilä on mukana Turun kirjamessujen lauantaissa 5.10. Häntä haastatellaan yhdessä kirjailija Jussi Sudenlehden kanssa 2. kerroksen Einossa klo 13.20–13.50.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *